Sajtóvisszhang

Tisztelt Látogató!

Ebben a menüpontban időrendben visszafele haladva találhat, folyamatosan bővülő, fotókkal színesített olvasmányt Internetes honlapokról, illetve az írott sajtóban megjelent cikkekből válogatva, olyan írásokat, amelyek az Alapítványról szólnak!

 

"Korán kezdik" Szerző: Cseh Zoltán | Fotós: Kovács Bálint | 2011. április 27. http://www.vehir.hu

Az újszülött osztályon mindenkinél esendőbb emberkék fekszenek, talán éppen emiatt ennyire szeretetteljes a légkör.

 
Dr. Szabó Éva 1992-ben került az akkori gyermek intenzív élére, 1996-ban megszűnt az önálló gyerekkórház, a főépületben létrejött a perinatális intenzív centrum, 1997-ben kapta meg a feladatot, hogy indítsa el az ellátást. 2003 óta vezeti a Veszprém Megyei Csolnoky Ferenc Kórház egységes Gyermekgyógyászati Centrumát. A veszprémi bébimentők és a veszprémi kórház bébi és koraszülött osztályának munkájával foglalkozó heti ügy-kontrollunk őt kérdeztük.

– A Gyermekgyógyászati Centrum tevékenysége a fekvőbeteg és a járóbeteg ellátásra tagolódik, s végzi a megye 18 éves kor alattiak gyógyítását. A centrumhoz egy 41 ágyas általános csecsemő gyermekgyógyászati osztály, 20 ágyas intenzív részleg, vagyis újszülött, koraszülött rész, 6 ágyas gyermek intenzív, valamint 14 speciális szakrendelés tartozik. Évente 4-5000 fekvőbeteget látunk el, ehhez jön 20-22000 közötti járóbeteg forgalom.

– A komplex feladatoknak köszönhető az orvosok és a nővérek hozzáállása mennyiben más a kórház felnőtt részlegeihez képest?

– Nullától 18 éves korig folyik az ellátás mindenféle betegségben. A gyerekgyógyászaton belül más-más ellátás szükséges korosztályonként is. A gyerek panaszaival állapotával kapcsolatban többnyire a szülőn keresztül értesülünk. Elmondható, hogy a háziorvosoknak köszönhetően remek szakellátásban részesülnek a gyerekek körzetünkben, ennek köszönhetően kevés az elhanyagolt eset, alacsony a súlyos betegek száma. Speciális módszereket igényel az itt folyó munka. Másként lehet a különböző betegségeket felismerni, kivizsgálni és gyógyítani, mint a felnőtteknél. Főleg a kicsiknél, az élettani sajátosságaik miatt szükséges speciális figyelem. A gyerekgyógyászaton belül a szakorvosok leképeznek egy teljes kórházat.

– Mindenki dicséri azt a légkört, ami az intenzív osztályon tapasztalható.

– Az újszülött osztályon mindenkinél esendőbb emberkék fekszenek, talán éppen emiatt ennyire szeretetteljes a légkör. Nagyon speciális ez a korosztály, a betegségei is mások, mint az idősebbeknek. Sokrétű az a tevékenység, aminek köszönhetően életben tudnak maradni. Külön szakosodnak erre a területre a nővérek és az orvosok egyaránt. Ugyan ilyen speciális képzést igényel a gyerek intenzív is.
Egy belső identitásnak köszönhetően jelentkeznek erre a területre az emberek, ez eleve tartalmaz egy megfelelő mentalitást a gyerekekkel szemben. Annak idején egy jó szellemű osztályt örököltem, ahol a gyerekek szeretete hétköznapinak tűnt. Igyekszünk ezt megtartani, ami egyáltalán nem könnyű, hiszen a kórházon kívüli élet a mi dolgozóinkra is hatással van.

– Melyek a leggyakoribb betegségek?

– Korosztályonként kell vizsgálni ezt a kérdést. Egyre éretlenebb koraszülöttek életben tartása lehetséges a tudományos és a technikai fejlődésnek köszönhetően. Minél kisebb egy koraszülött, annál speciálisabb műszer szükséges a kezeléséhez. Például egy 600 grammos újszülött egész napos folyadékigénye 60 ml, ebbe kell beletenni az összes gyógyszert, tápanyagot, ennek elosztásához elengedhetetlenek a nagyon finom műszerek. A nagyobbak leggyakrabban akut légúti, illetve fertőzéses eredetű problémával kerülnek be. Egyre gyakrabban találkozunk olyan betegségekkel, melyek inkább a felnőttkorra voltak jellemzők, mint például az elhízás, hasnyálmirigy gyulladás, szaporodnak az immunológiai betegségek is. Emellett nagy számmal érkeznek pszichoszomatikus, nem szervi betegek.

– Milyen a készülék ellátottság?

– Szerencsére jó az ellátásunk, s most lehetőségünk adódik további jelentős műszerpark felújításra is. Úgy gondolom, most a minőségi javításra kell a hangsúlyt fektetni. A meglévő készülékekhez kellenek speciális kiegészítők, például a gyerekkardiológián található ultrahangkészülékhez digitális adatrögzítő. Szeretnénk javítani a gyerek és szülő komfortot, ehhez tervezzük, hogy a koraszülött intenzív részen megoldjuk, hogy a szülők testközelbe kerülhessenek kicsinyeikkel.

– Több alapítványt is működtetnek annak érdekében, hogy a szükséges feltételeket biztosítsák.

– A Bébi Koraszülött Alapítvány az intenzív ellátáshoz csatlakozik, a műszerbeszerzés segítésén kívül az újszülött, koraszülött mentést végzi a megyében és Siófok vonzáskörzetében. Az Emberkék Alapítvány általában kapcsolódik a gyerekellátáshoz. Az osztály támogatása mellett lehetőség van arra, hogy olyan családokat támogasson, ahol a gyerek egészségi állapota miatt átmenetileg nehéz helyzetbe kerülnek és nem tudják maguktól megoldani. Előrefele nézünk, fejlődni akarunk, a kórház szemlélete, és az alapítványok egyaránt ebben segítenek. Ehhez többek között az kell, hogy megtartsuk orvosinkat, nővéreinket, hogy ne jussunk sok más megyei kórház sorsára. Az ember a legfontosabb tényező.

– Több elismerésben is részesült az osztály vezetőjeként.

– A megyei önkormányzattól Pro Comitatu díjat vehettem át, ami gyakorlatilag az osztály érdeme, mint ahogy a kórház Csolnoky-díja is. Az igazi elismerést a mindennapokban kapjuk, amikor a hozzátartozók és a gyerekek azt mondják, köszönöm!

Cikkeink szabadon átvehetők a forrás (vehir.hu) megjelölésével, interneten a cikkre mutató link elhelyezésével.

-------------------------------------------------------------------------------------------

"Évente 150 mentés" Szerző: Szaksz Balázs | 2011. április 29. | 1 hozzászólás, http://www.vehir.hu

„Saját speciális mentőautónk és szakembergárdánk van, és az év 365 napján 24 órában tartunk folyamatos készenlétet.”

Heti ügy-kontrollunk zárásaként Dr. Tenk Tamás csecsemő- és gyerekgyógyásszal, koraszülött-gyógyász szakorvossal, a Veszprém Megyei Csolnoky Ferenc Kórház Nonprofit Zrt. adjunktusával a veszprémi Bébi Koraszülött Mentő Alapítvány tevékenységéről beszélgettünk.

– Mióta működik az alapítvány, és mi a konkrét feladata?

– 2002-ben jött létre a Bébi Koraszülött Mentő Alapítvány hármas célkitűzéssel. Alapfeladata a koraszülöttek és beteg újszülöttek mentése – Veszprém megye területén Ajkáról és Pápáról, valamint a siófoki kórházból szállítjuk a kisbabákat saját osztályunkra további kezelésre. A mentés állami feladat, tehát központilag finanszírozzák, ám a kapott pénz nem elégséges arra, hogy a mentőautó üzemeltetési költségeit, a béreket, a felhasznált eszközöket, gyógyszereket ki tudjuk fizetni. Így a központi finanszírozás összegét a veszprémi Bébi Koraszülött Mentő Alapítványnak minden hónapban ki kell egészíteni. Az alapítvány második célkitűzése emiatt is adományok gyűjtése, valamint ezek által a veszprémi kórház gyermek intenzív és koraszülött osztályának támogatása.

– Honnan jut bevételhez az szervezet?

– Éves szinten a személyi jövedelemadók 1 %-ának felajánlásaiból, emellett rendszeresen pályázunk. Tavaly a Nemzeti Civil Alap pályázatán nyertünk 2 millió forintot; ebből kaptak a dolgozók munkaruhát, illetve ebből vásároltunk két infúziós pumpát és egy projektort. Utóbbival sokat tudtunk tenni harmadik célunkért; a szakemberek (orvosok, nővérek és védőnők), valamint a laikusok (óvónők, szülők) képzéséért. Emellett adománygyűjtő akciókból, rendezvényekből, eseményekből származik bevételünk. Minden évben részt veszünk a Veszprémi Civil Napon, adventi koncertünk Cseke Noémi és tanítványai segítségével és részvételével már hagyomány a veszprémi székesegyházban. Idén először szervezünk Kövi Szabolcs segítségével Anyák Napi Jótékonysági koncertet, reméljük ebből is hagyomány lesz.

– Hányan és milyen rendszerben dolgoznak az alapítványnál?

– Saját speciális mentőautónk és szakembergárdánk van, 5 orvos, 10 nővér, és az Országos Mentőszolgálat részéről 40 ápoló és gépkocsivezető dolgozik az alapítványban. Az év 365 napján 24 órában tartunk folyamatos készenlétet. Nagyságrendileg 150 mentést végzünk évente. Az alapítvány kuratóriumának elnöke Dr. Szabó Éva főorvos asszony, az orvosok, a nővérek és az OMSZ szakemberei mind alkalmazottak mellékállásban. Az alapítvány üzemeltetése, a pályázatírás és például az anyák napi koncertünk megszervezése mind társadalmi munkában zajlik, díjazást csak a konkrét mentésekért és a készenlét biztosításáért kapunk – azaz a rendszert a résztvevők elhivatottsága működteti.

– Milyen gépre lenne most leginkább szükségük?

– A tevékenységünk extrém műszerigényű, egy súlyos állapotú koraszülött kisbaba ellátásához az inkubátor, a lélegeztetőgép, az infúziós pumpák, a monitor rendkívül drága; a szakszerű kezeléséhez 15–20 millió forintos munkaállomás szükséges. Az osztály 20 ágyas, ki lehet számolni, hogy ez összesen mennyit tesz ki. Jelenleg folyamatban van egy komoly, országos szintű pályázatunk, amelyben gyakorlatilag a teljes eszközpark modernizálására 4,2 milliárd forintot osztanak szét az országban a nyertes koraszülött osztályok között. Ha nyerünk, gyakorlatilag a műszerparkunk nagy részét le tudjuk cserélni jó minőségű eszközökre, amelyek 10–15 évig ki tudják szolgálni az osztály igényeit.

– Önnek mit ad ez a munka?

– Mindent. Kiskoromtól kezdve gyermekorvos akartam lenni, és beteljesült az álmom. Szeretem ezt a munkát, nagy motivációt ad, hogy védtelen, ártatlan gyermekekkel foglalkozom. Emellett újra és újra erőt önt belém (és belénk) a pozitív visszajelzések sokasága. Sokféleképpen reagálnak a szülők, de ilyen rendkívüli dologgal, mint amit Kövi Szabolcs most tesz értünk, még nem találkoztunk.

– Hogyan lehet erővel bírni az osztályos és alapítványi munkát?

– Havonta négy-öt ügyletem van, ehhez jön hat-hét készenlét az alapítványban, amikor otthonról bármikor elhívható vagyok – tehát nem  mehetek olyan távolságra, ahonnan öt perc alatt nem érek be a kórházba. Hogy miként lehet ezt bírni? Szerencsére az uniós szabályok már nálunk is érvényesek: egy 24 órás ügyelet után 10 órás pihenőidőt ki kell vennünk, mivel a betegeknek joguk van ahhoz, hogy pihent orvos lássa el őket. Két átvirrasztott éjszaka után az ember már nem tud úgy nyúlni egy félkilós koraszülötthöz, mint pihent állapotban.

– Ha valaki támogatni szeretné a veszprémi Bébi Koraszülött Mentő Alapítványt, hogyan teheti meg?

– Látogasson el az alapítvány internetes honlapjára (www.bebimento.hu), ahol a szervezet tevékenységének bemutatása, minden fontosabb adata, számlaszáma, adószáma megtalálható. Köszönettel fogadunk minden támogatást, 1%-os adó felajánlást, nagy szükségünk van rá. Május 1-ei anyák napi jótékonysági koncertünkön és az előtte 15 órától zajló gyermekprogramokon is szeretettel várunk mindenkit a Lovassy László Gimnáziumban, ahol megismerhetik a munkánkat, megnézhetik a mentőautónkat! Aki idén nem csak virággal szeretné köszönteni édesanyját, hozza el magával rendezvényünkre!

Hozzászólás: Ez már majdnem csoda , amit csinálnak  2011. ápr. 29. 21:46

Emberek gyógyítása alapvetően szép hívatás,de ilyen apró magatehetetlen csecsemőké különösen az.Nem csak szép hihetetlenűl nehéz is, ezt csak akkor érzi az ember mikor lehetősége van egy 700-800 grammos picikét látni,aki évek mulva úgyan úgy rúgja labdát mint több kilóval született társai.Erőt, egészséget,türelmet kívánok munkájukhoz.

------------------------------------------------------------------------

"Jó kezekben voltak" Szerző: Cseh Zoltán | 2011. április 28. | 1 hozzászólás http://www.vehir.hu

 

Az élet legnagyobb ajándéka a gyermek, azonban e kincset nem mindig adja könnyedén a sors. Szerencsére vannak, akik segítenek.

A Bébi Mentő Alapítvány tetteiért hálás szülők csupán néhány napja hozták létre Facebook oldalukat, máris rengeteg köszönő üzenet érkezett olyanoktól, akik a veszprémi újszülött intenzív osztályon (PIC) folyó lelkiismeretes munkának köszönhetik gyermekük életben maradását. Ezek közül válogatunk.

 

Hebling Róza

Hebling Róza 27. hétre 850 gramm súllyal és 28 cm hosszúsággal született meg 2004. július 26-án. Három hónapig nem vihették haza a szerető szülők a veszprémi újszülött intenzív osztályról. Születése után közel egy hónapig lélegeztetőgépen tartották, amíg meg nem erősödött. Szépen, türelemmel megtanult mindent, mint a hasonló életkorú gyerekek. Rendkívül nagy szeretetre van szüksége, és ő is ugyanakkora szeretetet tud adni – meséli Nagy Ágota és Hebling Zsolt. Az élet első megpróbáltatásai ellenére szép, szorgalmas kislánnyá érett. Máig tiszteljük és hálás szívvel gondolunk azokra az orvosokra és ápolókra, akik határtalan odaadással és szakértelemmel gondoskodtak a mi kis Rózánkról.


Sándor-Hellebrandt Hunor

Sándor-Hellebrandt Anna kisfia, Hunor a terhesség 26. hetében, 700 grammosan, 34,5 centiméterrel jött a világra. „Életének első heteiben szinte mindenen átesett, amit egy ilyen csöppség kibírhat, még műteni is kellett. Örökké hálás leszek a PIC osztály dolgozóinak,  mindent megtettek azért, hogy megmentsék az életét. Ha tudom, támogatom őket.”

Dániel Zsolt Péter a 35. hétben született, 45 centiméterrel, 2,18 kg-mal, császármetszéssel. Három hetet töltött a PIC osztályon, ebből négy napot inkubátorban. – Csodálatos emberekkel találkoztunk, akik segítőészen, emberségesen bántak a gyerkőccel, és velünk is. Mindenre választ kapunk, és tudtuk, jó helyen van a fiunk. Soha nem felejtjük el azt a helyet, ahol esélyt kaptunk egy teljes élethez. Azóta minden évben az 1%-ot nekik adjuk, és támogatjuk őket, ahogy csak lehet – írta le történetét Dánielné Vajda Móni.

Porga Gyula legkisebb lánya három hónapos korában egy komoly műtét után szintén a veszprémi PIC-re került. – Az az odaadás, az az empátia, amit az osztályon tapasztaltunk, csodálatra méltó. Amikor elveszettnek érzi magát az ember, nem csak szakmailag vannak ott az orvosok és a nővérek a gyerek és a szülők mellett, hanem a konfliktuskezelésben, a problémamegoldásban és a vívódásban is nagyon sokat segítettek. Gondolkodtunk azon, hogy kislányunkat egy budapesti kórházba visszük el a műtétre, de jól döntöttünk, hogy Veszprémben maradtunk. Tényleg csak a legnagyobb elismeréssel és hálával nyilatkozhatok az osztály munkájáról – mondta városunk polgármestere.

A kislányaim 2011. november 1-jén látták meg a napvilágot 1300, illetve 1600 g súllyal és 37cm "magassággal". Ha megkérdezik, mindig azt mondom, a gyermekeim az életüket a PIC-en dolgozó EMBEREKNEK köszönhetik. Nekünk ez a hely pótolta a biztonságos anyaméhet, hiszen gyors születésük után csak a PIC dolgozóinak köszönhetjük, hogy élnek, és ma egészséges óvodásként boldogan telnek a napjaik. Az anyaméhet csak azért említettem, mert szerintem ugyanolyan biztonságban voltak az osztályon, sőt, lehet hogy nagyobb biztonságban, mint a pocakomban. Soha nem fogom tudni megköszönni nekik eléggé azt a szeretetet, figyelmet, szakértelmet, gondoskodást, amit a bent töltött másfél hónap alatt kaptunk. Mindent nagyon, nagyon köszönünk – foglalta össze érzéseit Szabóné Zsida Ágnes, Szabó Boglárka és Ibolya.


"Míra nézi a Mira csillagot"

Ladányi Tamás lánya is a PIC osztályra költözött a születését követően. „Nagyon nehéz időszakot éltünk át a párommal ebben az időszakban. Már az első pillanatokban megnyugvással töltött el bennünket, hogy szakmailag és emberileg is jó kezek irányították a sorsunkat. Az idő előrehaladtával szinte együtt éltünk a nővérekkel és Tenk Tamás doktor úrral, és végül egy makkegészséges kisembert kaptunk kezeink közé.
Míra ma már öt éves, és korosztályát megelőzve, testileg és szellemileg is nagyon aktív gyermek. Talán legkedvesebb közös emlékünk, hogy egy alkalommal megkértem, kísérjen el asztrofotózni. Mivel a hasonló nevű csillagról kapta a nevét, azt az alkalmat választottam, amikor az égi Mira is jól megfigyelhető. Így született meg a "Míra nézi a Mira csillagot" című kompozíció, amely később csillagász berkekben is széles körű publicitást nyert.”


Kövi Balázs Dániel

Kövi Szabolcs kisfia, Balázs 2011. február 3-án született „Azonnal felkerült a PIC-re, mert belélegezte a mekoniumos magzatvizet. A rémületes fordulat ellenére valahogy éreztük, hogy jó kezekben van. Az orvosok nagyon emberien, támogatóan bántak velünk, rémült szülőkel, korrekt tájékoztatást adtak, fogták a kezünk a bajban. Az osztályt megismerve megtapasztaltuk, hogy itt minden másképpen működik, mintha nem is Magyarországon lennénk, hanem Európa boldogabbik felében. Azóta megtudtuk, hogy ez nem az anyagi, hanem csakis az emberi erőforrásoknak köszönhető. Az osztály működését komoly erőkel támogatja a Bébi Mentő Alapítvány, azt a lélegeztetőgépet is az alapítvány ajándékozta a kórháznak, amelyen Balázs gyógyult. Összeszorul a szívem a gondolatra, hogy ezeket a támogatásokat az osztály orvosai a szabadidejükben igyekszenek felhajtani.”

Csak annyit kérek mindenkitől, mérlegeljen: a mi gyerekeinket mentik, a mi városunkban a mi elkötelezett orvosaink. Adónk 1 %-a nem lehet ennél jobb helyen, aki ide ajánlja fel az 1%-ot, pénzével biztosan életet ment – írja Kövi Szabolcs.

Fotók és további történetek Facebook oldalunkon: KATT

-----------------------------------------------------------------------------------

"Gyermekélet-mentők"

Szerző: Szaksz Balázs | 2011. április 26. | 4 hozzászólás http://www.vehir.hu

 

„Ha Bébi Koraszülött Mentő Alapítvány nem tenne erőfeszítéseket – akkor talán ma az én fiam nem élne…”

Kövi Szabolcs zeneszerző, fuvolaművész ismert alakja Veszprémnek. Nos, Kövi Szabolcs anyák napi jótékonysági koncertet szervez a Bébi Koraszülött Mentő Alapítvány javára. A koncert helyszíne a Lovassy László Gimnázium sportcsarnoka, időpontja: 2011. május 1. vasárnap, 17 óra. Szabolccsal arról beszélgettünk, mi késztette a koncert megszervezésére.


– Mi indított arra, hogy Dr. Tenk Tamással együtt jótékonysági koncertet szervezz a Bébi Koraszülött Mentő Alapítvány javára?

– Február 3-án született Balázs nevű kisfiúnk, aki komplikációk miatt egyből felkerült az Csolnoky Ferenc Megyei Kórház újszülött intenzív osztályára. Négy szörnyű nap után, amikor túl voltunk a legnehezebb részen, már tudtam foglalkozni azzal is, hogy megfigyeljem az osztály munkáját, az itt dolgozó embereket. Amikor az osztályra beléptem, mintha elhagytam volna Magyarországot, az itteni profizmust csak Európa boldogabbik felében tudtam volna elképzelni. Hamar rájöttem, hogy ez nem a pénznek köszönhető, hanem „csak” emberi tényező áll mögötte. Dr. Szabó Éva főorvos asszony irányítja azt az összetett team-munkát, amely ezen az osztályon szükséges, hiszen itt gyakran hónapokig nevelgetik, gyógyítják a koraszülötteket. Az újszülött intenzíven a nővéreknek sokkal nagyobb szerepük van a gyógyításban, mint máshol, hiszen a babák folyamatos odafigyelést, foglalkozást, szeretetet igényelnek.

– Mi volt a leghatározóbb tapasztalatod?

– Az, hogy mindenki egyformán profi és kedves volt, az orvosok pedig nagyon emberségesen bántak velünk. Pontosan tudták, hogyan kell viselkedni az ilyen helyzetbe került emberekkel, úgy tartották bennünk a lelket, hogy közben nem keltettek hamis illúziókat. Egyszerre voltak a gyermekünk orvosai, és a mi lélekgyógyászaink. Talán ha csak egyszerűen profi munkát láttunk volna az osztályon, az nem indított volna meg minket ennyire, de a kedvesség, az emberi viselkedés nem kötelező velejárója az orvosi munkának. Itt viszont mindenkitől ezt kaptuk, nem volt kivétel. Szabó Éva főorvos asszony nagyon nagy gondossággal ügyel minden szakmai és emberi részletre. Létrehozta a Bébi Koraszülött Mentő Alapítványt is, ami azon túl, hogy 2002 óta saját kocsijával végzi a megye koraszülöttjei mentését, eszközöket is adományoz a saját osztályuknak, így azt a lélegeztetőt is, amin a fiam gyógyult. Megtudtam, hogy ha nincs elég ilyen készülék pl. Budapesten egy kórházban, és több baba kerül be egyszerre ugyanazzal a bajjal, akkor az orvosoknak mérlegelni kell, kit mentenek meg. Ez volt az a pillanat, amikor elhatároztam, mindenképpen segíteni kell valahogy az alapítványnak. Nem tudom, hány gépük van, mi lett volna, ha ez a gép nem áll rendelkezésre, csak azt tudom, ha az alapítvány nem tenne erőfeszítéseket – akkor talán ma az én fiam nem élne. Bármit megtennék, amivel valahogy viszonozhatom ezt, de csak ebben tudok a segítségükre lenni.

– Egy gyermekét féltő szülő milyen légkört tapasztal az osztályon?

– A szülők gyakran elkeseredettek, végletekig fáradtak, még a legsegítőkészebb hozzáállás mellett is, néha egyszerűen zavarodottan viselkednek, mivel nem tudnak szabadulni a rettegéstől. Mi minden alkalommal úgy mentünk be, hogy attól rettegtünk, Balázs rosszabbul lett – pedig egyre javult az állapota. Ezért roppant fontos, hogy nagyon profin kezeltek minket. Ráadásul az osztályon minden dolgozó átérzi, hogy nagyon szép munkát végeznek. Sokat beszélgettünk a nővérekkel, és kérdeztük, hogyan bírják ezt a terhelést? Elmagyarázták, hogy az újszülött intenzíven a legjobb nővérnek lenni, mivel itt lehet a legeredményesebb munkát végezni – ez színtiszta életmentés –, ráadásul nincs annál szebb, mint egy szülőnek átadni egészséges gyermekét. Sok-sok történetet hallottam, sok ember véleményét gyűjtögetem, mindenki egytől-egyig pozitívan nyilatkozott – sok évre visszamenőleg – az itteni munkáról. Ráadásul köztudott, hogy a nővérek bére milyen nagyon alacsony – és ehhez párosul az osztályon ez a hatalmas teljesítmény. Éppen ezért tartozunk neki tízszeres hálával – csak az emberi tartásnak köszönhető, hogy ilyen jól és szívvel végzik a munkát.


– Talán kicsit furcsa a kérdés, de mit adott számodra ez a gyógyulással végződő folyamat, helyzet?

– Kicsit visszaadta az emberekbe vetett hitemet. Nem tudom pontosan, mi történik most Magyarországon, de néha úgy érzi az ember, egy robbanásra kész puskaporos hordón ül. Nem engedik át a zebrán a babakocsis kismamát, egy másodpernyi előnyért letolják az embert az árokba az úton, az emberek türelmetlenek, pattanásig feszültek, egymásnak esnének. Erre itt egy egész csapat orvos és nővér, láthatóan fáradtak, kizsigereltek, mégis a legnagyobb emberséggel végzik a munkájukat. Pont az ellentétét éltem meg, mint a kinti világban tapasztalok. Ettől talán mi is kissé jobb emberek lettünk, mert azt látjuk, más még nem adta fel, hogy egy szebb világot teremtsen.

– Miért május 1-jére szerveztétek a jótékonysági koncertet?

– Május első vasárnapja azért jó időpont, mert az anyák napja jól kapcsolható az alapítvány munkájához. Ha évente tartanák ezt a rendezvényt, akkor az alapítvány anyák napi jótékonysági koncertjének május első vasárnapja állandó időpontja lehetne, ami idővel rögzülne, mint mondjuk a Gizella-nap. Nagy megtiszteltetés, hogy a Veszprém Város Vegyeskara elvállalta a fellépést – olyan művészi színvonalat képviselnek Veszprémben, amely minősíti a mi rendezvényünket is. Ők is ismerték az osztály és az alapítvány munkáját, ezért egyből igent mondtak. Nagyon hálásak vagyunk a Lovassy László Gimnáziumnak, hiszen első szóra rendelkezésünkre bocsátották a helyszínt.

– Szerinted Veszprémben tisztában vannak az emberek az újszülött intenzív osztály munkájának jelentőségével?

– Mindenki, akivel kapcsolatba kerülünk a koncert szervezése kapcsán, segít nekünk, ismerik és szeretik az osztályt, az alapítványt és Szabó Éva főorvos asszonyt. De az a cél, hogy még többen ismerjék. Négy hónapja azt sem tudtam, hogy létezik ilyen hely, és sokan így vannak ezzel. Pedig tudnunk kell ennek az osztálynak a munkájáról, mert a mi újszülött gyerekeink ide kerülnek, ha baj van. Jó érzés tudni, hogy ott egy csapat, amely hálót tart nekik a bajban, akik vigyáznak a gyermekeinkre. De folyamatos támogatást kell kapnia az alapítványnak, mert az esetek nem fogynak el, a benzin csak egyre drágább lesz, és új eszközöket kell vásárolni. Ezért fontos, hogy a veszprémiek ismerjék és segítsék ezt az alapítványt. Ezért szervezzük ezt a koncertet!

A koncert műsora:

1. Veszprém Város Vegyeskara Kamarakórusának anyák napi ünnepi műsora

2. Lévai Mária: Bernard Andres művek (négy tánc és téma variációval)

3. Kövi Szabolcs: Akusztikus koncert az összes zenei résztvevővel és filmvetítéssel

Szünet

4.Geiger vonósnégyes: Joseph Haydn: d-moll vonósnégyes (op. 76, No.2 ) I. Allegro tétel
Kövi Arthúr Bálint: e-moll kvartett II. tétel

5. Kövi Arthúr Bálint: Impromptu (táncimprovizációval)

6. Nagy Gergely: Lányaimnak

7. Ladányi Tamás: „Mozgásban az éjszaka” különleges filmbemutató a magyarországi csillagos égboltról Kövi Szabolcs élőzenéjével

Az est fővédnöke: Dr. Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes
Védnökök: Dr. Márfi Gyula veszprémi érsek, Steinbach József református püspök és Dr. Rácz Jenő, a Veszprém Megyei Csolnoky Ferenc Kórház Nonprofit Zrt. főigazgatója

A belépő ára:
felnőtt: 1200 Ft
gyermek: 600 Ft
nyugdíjas-diák: 900 Ft
Jegyek elővételben: a Tourinform irodában (Veszprém, Óváros tér 2.), illetve a helyszínen.

A bevétel teljes egészében jótékony célokat szolgál!

Minden édesanya, aki belépővel rendelkezik, egy Kövi Szabolcs CD-t kap ajándékba a koncert elején!

Előtte 15 órától ingyenes gyerekprogramok a Lovassy tornapályáján. Mentőautó-bemutató, játszóház, bohóc, egyéb meglepetések!

(A fotók az Impressionart támogatásával.)

Hozzászólások

Kövi Szabolcs  2011.május 5. 20:59 Válasz

A Május elsejei anyák napi jótékonysági koncert anyagi mérlege: 296 eladott jegy, 302.000 Ft bevétel, a kampány hatására azonban a bevétel összesen közel félmillió forint. Természetesen ez még nőhet az adó 1%-ok összegével. Igaz azokról nem lehet majd mérleget készíteni, hiszen csak jövő februárban írják jóvá az alapítvány számlájára! A Bébimentő Alapítvány nevében köszönjük! Ne felejtsék adójuk 1 %-át felajánlani a Bébimentő Alapítvány javára, ha még nem döntöttek róla! Tavaly 13 milliárd forint maradt az államkasszában az adó egy százalékokból...Döntsön Ön erről a pénzről! http://www.bebimento.hu


Szabó A.  2011. ápr. 27. 19:51 Válasz

Sok sikert, egészséget és kitartást kívánok dr. Tenk Tamásnak, a szervezőknek és a résztvevőknek egyaránt. Remélem, hogy van igény ilyen jellegű rendezvényekre, megmozdulásokra a jövőben is.


Hétköznapi hősök  2011. ápr. 27. 16:23 Válasz

Veszprém Aréna; egy közismert művész, és egy orvos a kézilabda meccs elött a jótékonysági koncert szorólapjait osztogatta.
Tettük szolgáljon példaképűl mindnyájunk számára.


Kati néni  2011. ápr. 27. 09:55 Válasz

Hálás köszönet jár a szervezőknek, a koncerten fellépő minden résztvevőnek. Szívből kívánjuk, hogy a rászoruló apró koraszülőtt emberkék életfeltételeit javítva, nagyra nőve egészségben élvezzék. Kati néni és családja


Hálás szülő  2011. ápr. 26. 20:15 Válasz


Szép, nemes kezdeményezés szervezőtől, ingyenesen fellépő művészektől, minden részvevőtől.Reméljük, áldozatos munkájuk gyümölcsét az apró, rászoruló és nagyra nővő emberkék fogják élvezni.